Futsal osana talviharjoittelua

Futsalia pelataan lähes melkein jalkapallonomaisin säännöin käsipallokentällä käsipallomaaleihin, mutta tietysti pelkästään jaloilla (pois lukien maalivahti). Futsalissa käytettävä pallo on hieman pienempi, painavampi, vähemmän pomppiva kuin normaali jalkapallo. Futsalia pelaa yhtä aikaa 5vs5 pelaajaa kentällä (sis. maalivahdin). Yhdelle kokonaiselle ja täysmittaiselle jalkapallokentälle mahtuu yhteensä yhdeksän futsal-kenttää, ja jotta jalkapallo-ottelussa olisi kentällä yhtä ahdasta kuin futsalissa, niin vertaisuudessaan pitäisi jalkapalloa siis pelata totutun 11vs11 sijasta ainakin 45vs45 pelaajalla. Tällöin vapaata ja tyhjää tilaa olisi todella vähän kentällä.

Maalaisjärjelläkin ajateltuna on varmasti sanomattakin selvää, että yksittäisen pelaajan henkilökohtainen taitotaso, tekniikka, pallon suojaaminen, lyhytsyöttöpeli, ensimmäisen kosketuksen suunta ja kovuus, sekä näiden asioiden jatkuva toistaminen korostuu ja kehittyy futsalia pelaamalla. Futsalissa henkilö -ja pelaajakohtainen taito on peliälyn ohella pelin yksi tärkeimmistä elementeistä. Futsal on pallollisen joukkueen peli, jossa puolustaminen tulee muistaa myös hyökkäämisessä ja tilanteenvaihdot tapahtuvat huomattavasti nopeammalla aikavälillä kuin jalkapallossa.

Brasiliassahan paikalliset pikkupojat hankkivat omat henkilökohtaiset pelitaitonsa nimenomaan pelaamalla futsalia 10–12-vuotiaiksi saakka, jonka jälkeen nämä vasta siirtyvät pelaamaan aktiivisesti jalkapalloa seurajoukkueisiin tai paikallisiin akatemioihin. Ei ole ollenkaan ihme, että maailman taitavimmat jalkapalloilijat tulevat juuri Brasiliasta. Sama pätee Espanjalaiseen ja Katalonialaiseen jalkapallokulttuuriin, mistä kumpuaa FC Barcelonan kuuluisa lyhytsyöttö -ja aktiivinen paikanvaihtopelaaminen, jolla on voitettu monia mestaruuksia ja lyöty vanhat ennätyksetkin uusiksi.

Euran Pallon talviolosuhteet huomioiden on vain todettava se fakta, että me emme pääse säännöllisesti harjoittelemaan optimaalisissa ja jalkapalloilullisissa olosuhteissa joulu-maaliskuussa, jolloin meidän pitää käyttää niitä olosuhteita, jotka meillä on käytössä, kuten urheilutalon palloiluhalli ja lukuisat koulujen salit. Nämä tilat sopivat oivasti futsalin pelaamiseen ja harjoitteluun, joissa kannattaakin painottaa mm. sellaista teemaa kuin pelaaja ja pallo. Keväällä, kesällä ja syksyllä kyllä ehtii keskittymään koko joukkueen puolustamiseen, pelinavaamisen, murtautumiseen ja tilanteenvaihtoihin, mutta talvella kannattaa ilman muuta luoda teknistä pohjaa, jotta nämä edellä mainitut suoritukset tulevat onnistumaan tulevaisuudessa. Siihen Futsal on oiva apuväline ja työkalu niin harjoituksellisesti, kuin pelillisestikin. Jalkapallon piirisarjojen tapaan pelataan talvella myös futsalin piirisarjaa, jonne jokaisen juniorijoukkueen olisi suotavaa osallistua, jotta talvellakin olisi aktiivista pelitoimintaa.

PDF-tiedostofutsalsaannot_2014.pdf (1.0 MB)
Kauden 2014-2015 säännöt ovat voimassa myös kaudella 2015-2016